ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Παιδική άσκηση, ένα θέμα που μου ζητήσατε πολλοί να αναπτύξω! Η άσκηση των παιδιών θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα τους, δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει!

Άσκηση λοιπόν σημαίνει μια σωματική δραστηριότητα μεγαλύτερης έντασης από τα κανονικά επίπεδα. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την θερμοκρασία του σώματος, ενεργοποιεί το μυϊκό σύστημα.

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πως άσκηση σημαίνει η συμμετοχή σε μια αθλητική δραστηριότητα. Για την κάθε ηλικία όμως διαφέρει αυτό. Άσκηση μπορεί να σημαίνει ακόμα και η συμμετοχή σε κάποιο παιχνίδι. η παιδική χαρά, το περπάτημα από και προς το σχολείο, κυνηγητό ή ποδόσφαιρο στο διάλειμμα.

Πολύ σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε ως γονείς να εντάξουμε κάποια δραστηριότητα κοντά στην ηλικία των 3, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο. Έτσι είναι πιο πιθανό να θέλουν από μόνα τους να λάβουν μέρος ξανά και να ανυπομονούν για την επόμενη φορά.

Μερικά από τα οφέλη της άσκησης στα παιδιά είναι τα παρακάτω:

  • καλή και ήρεμη ψυχική κατάσταση
  • μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • ενισχύει τους μύες και τα οστά
  • υιοθετούν θετική κ ευγενική συμπεριφορά
  • μαθαίνουν να υπακούν σε κανόνες
  • κοινωνικοποίηση

Δυστυχώς κάτι που είναι πλέον γνωστό είναι ότι τα παιδιά της χώρας μας είναι από τα πλέον υπέρβαρα της Ευρώπης. Παρ’ ότι οι μελέτες δείχνουν πως αυτό ξεκινάει μετά την ηλικία των 6 ετών, μπορούμε γύρω στα 3 να δούμε κάποια σημάδια. Γι’ αυτό πολύ σημαντικό ρόλο έχει και η διατροφή. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται. Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι άφθονο σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, και λιγότερο σε λιπαρά, σοκολάτες και γλυκίσματα.

Ο καλύτερος τρόπος να κάνετε τα παιδιά να χαίρονται την άσκηση και την σωστή διατροφή είναι να γίνετε εσείς το παράδειγμα! Ποιο παιδί δεν χαίρεται να τρέχει και να παίζει με τους γονείς του? Αν κάνετε το παιδί σας να ενδιαφερθεί από μικρό για την άθληση, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να γινεί τρόπος ζωής και στην ενήλικη ζωή του.

Γίνετε εσείς το πρότυπο και πιστέψτε με το παιδί θα ακολουθήσει, γιατί στο τέλος της ημέρας ποιοι είναι τα πρότυπα και οι ήρωες κάθε παιδιού?

 

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ