Άθληση και Κορονοϊός

COVID-19: Η πανδημία που άλλαξε ριζικά τις ζωές μας τα τελευταία δύο χρόνια!

Επιτέλους, έφτασε η στιγμή να ανέβει το πρώτο άρθρο. Το θέμα μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την άθληση κατά την διάρκεια αλλά κ μετά την ανάρρωση από τον covid-19.

Αρχικά θα μιλήσουμε για τους τελείως ασυμπτωματικούς  ή με ελάχιστα συμπτώματα, αφού λοιπόν τελειώσεις με την καραντίνα σου, μπορείς να επανέλθεις στην άσκηση που έκανες και πριν, χωρίς την ανάγκη να εξεταστείς περαιτέρω από γιατρό. Σε ότι αφορά την διάρκεια που βρίσκεσαι σε καραντίνα, μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο ήπιο πρόγραμμα προπόνησης που δεν θα σου ανεβάσει τους καρδιακούς παλμούς. Προσοχή πάντα να παίρνεις οδηγίες από πιστοποιημένους επαγγελματίες του χώρου.

Συνεχίζουμε με όσους είχαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, αφού αναρρώσεις πλήρως και ανακτήσεις τις δυνάμεις σου, καλό θα ήταν να επισκεφθείς τον γιατρό σου για μια εκτίμηση της υγείας σου καθώς επίσης και μία ακτινογραφία ώστε να αποκλείσεις τυχόν υπολείμματα της νόσου.

Σαφώς υπάρχουν τεράστια σωματικά αλλά και ψυχολογικά οφέλη κατά την άσκηση, αλλά πρωτεύον ρόλο έχει η ομαλή κ σωστή επιστροφή στην άσκηση , μιας και αν υπερβάλλεις, αυτό μπορεί να σε πάει ακόμα πιο πίσω.

Όλοι λοιπόν ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, καλό είναι να ξεκουραστούν για ένα διάστημα 10 ήμερων. Στην συνέχεια, για την πρώτη εβδομάδα καλό είναι να επιλέξεις μια χαμηλής έντασης μορφή άσκησης όπως: περπάτημα, ή στατικό ποδήλατο καθώς κ λίγο streching ώστε να ¨ξεμουδιάσει¨ το σώμα. Καλό είναι σε αυτήν την εβδομάδα προσαρμογής να αποφύγεις την προπόνηση με τα βάρη και να χρησιμοποιήσεις το βάρος του σώματος σου! Επίσης μην ξεχνάς να πραγματοποιείς τον χαμηλότερο δυνατό αριθμό επαναλήψεων και σε κάθε περίπτωση να μειώσεις την ένταση της προπόνησης σου στο 50%. Κάθε εβδομάδα που ακολουθεί να αυξάνεις κατά 20% την ένταση της προπόνησης σου, ώστε στο τέλος την 4ης εβδομάδας να έχεις επανέλθει πλήρως!

Μην ξεχνάς ποτέ να ακούς το σώμα σου κ να διαβάζεις τα μηνύματα που σου στέλνει. Έτσι λοιπόν στην περίπτωση που νιώσεις κάτι από τα παρακάτω, σταματάς απευθείας την άσκηση και επικοινωνείς με τον γιατρό σου.

  1. πόνος στο στήθος
  2. έντονη καρδιακή συχνότητα που δεν είναι ανάλογη με το επίπεδο της άσκησης
  3. δύσπνοια
  4. λιποθυμία
  5. μείωση της όρασης
  6. πυρετός

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή σου μετά τον covid-19 μπορεί να σου φανεί κάπως βαρετή κ απογοητευτική αλλά η υπομονή είναι το νούμερο ένα εφόδιο για να επιστρέψεις με ασφάλεια

.  

                 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ